De Lancashire Heeler is een vrolijke en spontane hond die zowel wat van een herder en een terrier in zijn karakter heeft.
 
Het herder karakter zal vooral te zien zijn in zijn gehoorzaamheid. Het terrier komt de bovendrijven als er iets te beleven valt of er iets op te jagen is.
 
De Heeler is een kleine hond met een schofthoogte van ongeveer 25 tot 30 centimeter.
De kleuren zijn voornamelijk zwart met bruine aftekening (black and tan) maar er komen ook leverkleurige Heelers voor (liver and tan).
 
Je kan met deze hond verschillende hondensporten bedrijven, zoals gehoorzaamheid, behendigheid,flybal enz.
 
     
 
Je kan ook met je hond showen op hondententoonstellingen en dan natuurlijk ook deelnemen aan ringtraining die bij de meeste kc verenigingen word gegeven.

http://www.youtube.com/watch?v=GsPVWhAQuUw

        
Er is echter nog een talent wat de Heeler bezit en dat is koeiendrijven, uit ervaring weten wij dat ze niet te houden zijn bij het zien van koeien en er meestal meteen op af vliegen om ze bij elkaar te drijven. Dit gaat gepaard met geblaf en achter de koe aan en er even in de hielen bijten als de koe niet doet wat de Heeler wil.
Het is voor ons leuk om te zien, maar hou er rekening mee dat de koeien meestal van iemand anders zijn. Deze eigenaren zullen dit in het algemeen niet kan waarderen en verkeerd interperteerd met alle gevolgen van dien. Bij gebrek aan koeien kan de Heeler achter alles wat beweegd aangaan, dit varieerd van fietsers, rennende kinderen, scooters,auto's ed.
Het is in ieders belang dat dit word gecorrigeerd wordt  bij de  opvoeding.
Let wel dit is natuurlijk gedrag voor een Heeler.
 
       
 

 

 
De Lancashire Heeler is een kleine veelzijdige hond die geen harde hand nodig heeft met de opvoeding.
Let wel op dit betekend niet, geen opvoeding, zoals elke hond moeten er wel regels zijn en die moeten opgevolgd worden. Als je dit in acht houdt, dan heb je er een leuke gehoorzame hond aan die graag met je mee gaat en alles voor je wilt doen.
 
De Lancashire Heeler kan goed met kinderen mits deze de regels in acht houden.
 
De hond heeft regelmatig beweging nodig. Dit kan in de vorm van een stevige wandeling minimaal 3 keer per week of lekker ballen gooien buiten. Let wel bij niet voldoende beweging of uitdaging bestaat er een kans dat de hond uit verveling andere dingen gaat uitproberen, zoals slopen of heelen (drijven). Bij gebrek aan andere objecten zijn ook hielen en broeken favoriet en neem van ons aan dit is geen pretje.Dus voorkom dit door voldoende met je hond te doen.
 
De Lancashire Heelers is niet graag alleen dus niet geschikt voor mensen die full time werken.
 
Al met al, als je voor een Heelers gaat. Dan ga je er 100% voor en je hebt een leuke huisgenoot erbij.